•   

   

   

   

   

   

   

   

 • Dit is de werkelijkheid! Hier kun je zien wat we doen.

 • Wat is Honey Highway?

  Honey Highway is een initiatief dat de biodiversiteit verhoogt, door maai-afspraken te veranderen en in te zaaien met inheemse bloemenzadenmengsels. Zodat wilde bijen over een lange periode voedsel kunnen verzamelen en overwinteren mogelijk wordt. Honey Highway is een concept dat landelijk ingezet wordt: bodemonderzoek, grond in orde maken, bloemenzadenmengsels afgestemd op de grondsoort/ regio en monitoring. En de communicatie er om heen. Hierbij betrekken we inwoners, bedrijven, basisschoolkinderen. Grote overheden werken met ons samen. In 4 jaar is 500.000 m2 gerealiseerd. O.A.: A4 Delft, Spoor Gelderland, Dijken Delfland, Schiphol Rijk, Joure, N237 Utrecht, N218 Maasvlakte, N14 Den Haag, N32 Leeuwarden, N470 Delft-Zoetermeer, A2 Utrecht. A7 Afsluitdijk-Joure, Gooimeerdijk Almere.

 • Er is veel gras in Nederland, maar er zijn veel te weinig inheemse bloemen, een gebrek aan biodiversiteit.

  Zo was het...

  Dit is Rijksweg A4 vóór. Dit zagen we als we links en rechts uit het raam in de auto op Rijksweg A4. Alleen maar gras.

  Dit is nu. Hier moeten we naar toe

  Dit is Rijksweg A4 Honey Highway Delft-Schiedam - 5 hectare. Dit is in juli 2020, het 5e bloei-jaar. Veel biodiversiteit! .

  Het begin...

  In Schipluiden is via een burgerinitiatief het inzaaien van bermen begonnen en zijn de 1e ideeën voor Honey Highway tot stand gekomen in Op Hodenpijl.

 • Successen

   

  De nieuwe video van Honey Highway 2021: zaai-instructie!

  De 2e video van Honey Highway - schoolkinderen zaaien.

  Deborah Post als spreker op de Afsluitdijk met Kofi Annan en Melanie Schultz, voor 700 genodigden. Honey Highway als Nederlandse innovatie.

  Nieuwsuitzending gewijd aan 26.000 m2 dijken Honey Highway.

 • Waarom?

  Steeds meer mensen begrijpen dat de bijen het zwaar hebben omdat er nauwelijks bloemen zijn. Dit is niet nieuw. Veel organisaties zijn er mee bezig maar het gaat niet snel genoeg. Honey Highway brengt hier verandering in, snel en op grote schaal. Bermen en dijken zijn uitermate geschikt omdat dit, op natuurgebieden na, de enige onbespoten schrale grond is. De rest van Nederland is eiwitrijk raaigras voor grote melkproductie, de grond is volgespoten met mest en gif..

  Hoe werkt Honey Highway?

  Honey Highway is een totaalconcept: bodemonderzoek, instructies aan aannemers hoe de grond in orde te maken, inheems bloemenzadenmengsel van 40 soorten meerjarige bloemen aangepast op grondsoort en regio, maai-afspraken vastleggen en monitoring. Daarnaast doen we de communicatie er om heen: een opening met gedeputeerde, wethouder en basisschoolkinderen, zakjes bloemenzaden voor inwoners, indicatiebordjes. En als de bloemen in bloei staan een mini-excursie aan inwoners en Praktijkles Red de Bij! aan basisschoolkinderen, dit is educatie.

  Wie zijn opdrachtgevers?

  Grote overheidsinstanties werken volop mee aan Honey Highway: Rijkswaterstaat, ProRail en Provincies ondersteunen en nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ook een bedrijf als Dutch Flower Group i.s.m. Schiphol Leefomgeving heeft op grote schaal projecten geïnitieerd en die zijn uitgevoerd.

 • TV-uitzending Binnenstebuiten gewijd aan Honey Highway

  TV-uitzending Binnenstebuiten gewijd aan Honey Highway

  Eerste Honey Highway rond Schiphol

  Samen met directie Dutch Flower Group, Gedeputeerde Provincie Noord-Holland, bestuur Stichting Schiphol Leefomgeving en ondernemers wilde bloemenzaden gezaaid in de eerste 500 m2 van totaal 30.000 m2 Aalsmeer VBA Zuid Honey Highway.

  Bijenvolk op A15 Maasvlakte Honey Hihgway

  Een zwerm bijen geplaatst. In de video zie je dat de bijen vanzelf de kast inlopen. Dit is een natuurfenomeen! Dankzij natuurlijke omgang met bijen. Honey Highway houdt bijen op biologisch-dynamische manier voor het terugbrengen van een sterke Nederlandse honingbij in plaats van voor honing.

  N32 Leeuwarden Honey Highway samen met studenten

  Vol trots en enthousiasme hebben HBO studenten van Van Hall Larenstein en MBO en VMBO scholieren van Nordwin College N32 Leeuwarden Honey Highway gerealiseerd. Totaal 11.000 m2. HBOers hebben onderzoek verricht naar bodem en streekeigen wilde bloemensoorten voor de lokale wilde bijen. MBO scholieren hebben advies gegeven hoe de grond in orde te maken, welke machines en hoe er (vooral niet) gemaaid moet worden.

  Boerenschuur knalt eruit langs rijksweg A12

  Dit is wat je ziet vanuit de auto op de A12 ter hoogte van Woerden. Gemaakt met natuurverf, eco-gecertificeerd hout en de schildering is ontworpen en aangebracht door mensen die Honey Highway een warm hart toedragen.

  Honey Highway trajecten Prorail Gelderland

  Honey Highway ProRail spoortrajecten in Gelderland. CEO Pier Eringa heeft de start gegeven voor de uitrol van Honey Highway langs spoorrails na spoorvernieuwing. Trajecten Nijmegen-Den Bosch en Zutphen-Winterswijk zijn ingezaaid. Tijdens de opening hebben medewerkers van ProRail en Swietelsky de laatste 500 meter ingezaaid.

  Minister Carola Schouten omarmd Honey Highway

  Minister Carola Schouten ontvangt van Deborah een zakje bloemenzaad voor haar tuin. Na het inzaaien van stroken op een biologisch boerenbedrijf (Hoeve Rust-hoff) De minister zet haar schouders hieronder.

  Bedrijven dragen Honey Highway een warm hart toe

  Een crowdfundingactie die zeer geslaagd is: ondernemers stellen grond beschikbaar en andere ondernemers die doneren 450 euro per 1.000 m2 om in te zaaien. Er is een bedrag van 17.000,- opgehaald! Op industrieterrein 'Harnasch polder' Den Hoorn is 10.000 m2 ingezaaid met buurtkinderen en ondernemers. Weideland 6.000 m2 in Maasland van een ondernemer is samen met kinderen en kleinkinderen ingezaaid.

  Media

  Media wijden aandacht aan Honey Highway. Er verschenen diverse artikelen in dagbladen Telegraaf, Trouw, AD. En magazines publiceerden uitgebreide reportages o.a. Landleven, Seasons, LandIdee, Buitenleven, Flow, Groei&Bloei. Ook tv-uitzendingen door NOS, NPO1, BNN VARA. Wilt u artikelen/uitzendingen zien, dan horen wij dat graag.

 • Aanleiding en opstart

  De aanleiding van Honey Highway zijn 4 probleemgebieden die ten grondslag liggen aan de massale bijensterfte:

  1. Te weinig voedsel voor bijen: stuifmeel, nectar en biodiversiteit.

  2. Over matig gebruik van spuitmiddelen en kunstmest.

  3. Te weinig imkers voor bijengezondheid i.p.v. voor honingproductie.

  4. Plagen en mijten van exotische oorsprong (door gesleep met bijenvolken over onze aardbol)

  Deze problemen zijn de 4 pijlers van Nationale Bijenstrategie. Honey Highway is een oplossing voor de 1e pijler.

   

  Honey Highway wordt ondersteund door een fonds opgericht door Deborah Post. Deborah heeft op landgoed Op Hodenpijl ruim 5.000 mensen onderwezen via 12 BIJendiners, 4 biodynamische imkercursussen, korfvlechtcursus en 12 lezingen & dialogen over biodiversiteit, voeding en landbouw. De deelnemers hebben aangegeven dat ze zich willen inzetten voor de tot standkoming van Honey Highway. Hieronder zijn specialisten die hun kennis inzetten: Bosch & Slabbers, Biodivers, kenniscentrum EIS. Het initiatief wordt breed omarmd door burgers en door bedrijven. De statuten van de Honey Highway Stichting en het fonds kunt u hier downloaden. Toezichthouder is Houthoff Buruma kantoor Rotterdam.

   

  Is Honey Highway nieuw? Rudolf Steiner heeft 100 jaar geleden 100-en voordrachten gehouden en het opgeschreven: het belang van bijen. Professor Piet Zonderwijk (Wageningen) heeft in de jaren '70 al het boek Bonte Berm geschreven. Sicco Mansholt (oud-minister van Landbouw) zei het op zijn sterfbed: "geen gif en kleinschalig". Rabobank heeft een rapport (2015) uitgebracht waarin staat dat als wij gewassen niet bevruchten onze aarde straks niets meer te eten geeft.

 • Ambassadeurs

  Ambassadeurs zijn Felix Rottenberg, Sybilla Dekker (voormalig minister) Marja van Bijsterveldt Burgermeester van

  Delft, Pier Eringa voormalig president-directeur van ProRail, Marcel Houtzager loco Dijkgraaf van Hoogheemraadschap

  Delfland, Carola Schouten Minister van Landbouw, Michele Blom directeur-generaal Rijkswaterstaat, Hendrik-Jan Dronkers toezichthouder Schiphol.

  Partners om van te leren

  Honey Highway werkt nauw samen met initiatieven in Nederland die bloemenzaad uitstrooien op braakliggende grond. Dit is in Brabant Food4Bees, Het Bijenlint Zutphen/Deventer, Biodynamische imkers www.bdimkers.nl, Vlinderstichting, Natuurmonumenten, Naturalis.

 • Partnerships & giften
  Wilt u ook iets doen voor Red de Bij! Bestel zakjes bloemenzaden voor uw medewerkers en klanten. Of organiseer uw bedrijfsevent op landgoed Op Hodenpijl, met rondleiding langs de bijen, over het bloemenveld en de Levende Buitenplaats. Van diverse bedrijven hebben we een gift mogen ontvangen als goed doel.
   
  Aannemers & aanbestedingen
  Wilt u als aannemer Honey Highway meenemen in een aanbesteding voor een infra-project of ontwikkeling van een woonwijk? Wij hebben diverse aanbestedingen concreet uitgevoerd, meest recent is N470 Delft - Zoetermeer i.s.m. Provincie Zuid-Holland.

  Partnership met Dutch Flower Group voor educatie aan medewerkers. En 30.000 m2 bermen rondom het bedrijventerrein in Aalsmeer is Honey Highway geworden.

  N213 Aalsmeer 30.000 m2 i.s.m. Stichting Leefomgeving Schiphol

 • In contact komen met ons?

  Stuur ons een mailtje en we nemen contact op met u!

  Levende Buitenplaats Op Hodenpijl Tramkade 24a Schipluiden

  De Drie Hoefijzers
  Ceresstraat 13 Breda